ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν καταλήξετε στην επιλογή ενός δαχτυλιδιού

Τι ονομάζουμε Brilliant;

Brilliant (Μπριγιάν) ονομάζουμε μια από τις πιο λαμπερές κοπές που δίνουμε στο διαμάντι. Το πρώτο brilliant κόπηκε το 1919 και είναι από τις πιο διαδεδομένες κοπές.

Το διαμάντι είναι ο σκληρότερος από τους πολύτιμους λίθους. Η αξία του έγκειται στο γεγονός πως η σκληρότητα του του δίνει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο και στην φυσική φθορά. Μόλις κατεργαστεί το διαμάντι αποκτά ένα σχήμα που πολύ δύσκολα θα χάσει μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Αν αναλογιστούμε μόνο πως ένα διαμάντι έχει ηλικία 3.5 δισεκατομμυρίων ετών αρκεί για να καταλάβουμε την ανθεκτικότητα του και την αξία του.

Τα 4C’s είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιούμε για το διαμάντι , στόχος του συστήματος αυτού είναι να μπορούμε να το συγκρίνουμε με ένα άλλο διαμάντι. Τα 4C’s περιγράφουν μόνο το διαμάντι και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλους πολύτιμους λίθους.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ελέγχουμε σε ένα διαμάντι (είτε έχει κοπή μπριγιάν είτε όχι) είναι το Clarity (ή αλλιώς η Διαύγεια). Το test γίνεται ελέγχοντας την πέτρα με έναν φακό σε 10 φορές μεγέθυνση. Στα καταστήματα «Μονογυιός 1952», μπορούμε να κάνουμε μαζί αυτό το test, ώστε με έναν εύκολο και άνετο τρόπο να δούμε την διαύγεια ενός μπριγιάν. Το διαμάντι πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ελεύθερο από εσωτερικές ρωγμές, άλλα εγκλωβισμένα ορυκτά ή εξωτερικές γρατζουνιές που έγινα παραδείγματος χάριν από κάποιο άλλο διαμάντι. Αυτές οι παρατηρήσεις ονομάζονται inclusion (έγκλειστα) και αλλοιώνουν την ομορφιά και την αξία ενός μπριγιάν. Οι κατηγορίες σε φθίνουσα κατάταξη (από την καλύτερη πάνω πάνω στην χειρότερη κάτω κάτω).

IF Internally Flawless Εσωτερικά αψεγάδιαστο
VVS1 VVS2 Very Very Small Inclusion Πολύ πολύ μικρό έγκλειστο
VS1 VS2 Very Small inclusion Πολύ μικρό έγκλειστο
SI1 SI2 Small Inclusion Μικρό έγκλειστο

Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και άλλες κατώτερες κατηγορίες οι οποίες όμως καλό θα ήταν να μην έχουν εφαρμογή στην χρυσοχοΐα.

Το χρώμα είναι ένα βασικό κομμάτι της ομορφιάς ενός διαμαντιού και πιο συγκεκριμένα ενός μπριγιάν. Εδώ μετράμε τον βαθμό στον οποίο το διαμάντι προσεγγίζει το απόλυτο λευκό. Το τεστ αυτό γίνεται με ειδικό λευκό φωτισμό. Οι βαθμίδες από το πιο λευκό προς το πιο χρωματισμένο είναι οι εξής.

D -Απόλυτα λευκό
E -Έντονα λευκό
F -Λευκό χωρίς χροιά δευτερεύοντος χρώματος
G -Λευκό με απειροελάχιστη χροιά δευτερεύοντος χρώματος
H -Λευκό με δυσδιάκριτη χροιά δευτερεύοντος χρώματος
I -Απαλή αλλά προφανής χροιά δευτερεύοντος χρώματος

Στα καταστήματα «Μονογυιός 1952» μπορούμε να κάνουμε μαζί αυτό το τεστ. Να προσθέσουμε πως όλες οι κατηγορίες ως το Ζ αποτελούν διαβάθμιση όμως από τότε μιλάμε για πολύ χαμηλότερες ποιότητες για ένα κλασσικό μονόπετρο.

Το Carat είναι μια μονάδα μέτρησης μάζας. Ένα καράτι ζυγίζει 0.2 γραμμάρια. Αντίστροφα για να συγκεντρώσουμε ένα γραμμάριο χρειαζόμαστε 5 καράτια. Δεν έχει σχέση και δεν θα πρέπει να το συγχέουμε με τα καράτια που μετρούν την περιεκτικότητα ενός κράματος σε χρυσό.Η τελική αξία ενός διαμαντιού γίνεται σύμφωνα με την μάζα του (αυτό που ονομάζουμε βάρος πολλές φορές για ευκολία).

Στο Cut περιγράφουμε και αξιολογούμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός διαμαντιού.

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες κοπές του διαμαντιού.

H Brilliant κοπή προσδίδει κώνο στο διαμάντι. Ο κώνος αυτός λειτουργεί σαν κάτοπτρο με αποτέλεσμα ένα διαμάντι brilliant κοπής, πάνω σε ένα μονόπετρο, να ανακλά όλο το φως προς το μάτι του παρατηρητή. Ωστόσο η ύπαρξη και μόνο κώνου δεν εξασφαλίζει την ύπαρξη λαμπερότητας (brilliance) σε ένα διαμάντι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες γεωμετρίας και συμμετρίας που πρέπει να τηρηθούν ώστε η μέτρα μας να έχει την μέγιστη δυνατή απόδοση. Παρακάτω βλέπουμε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Εδώ βλέπουμε ένα διαμάντι από το πλάι με σωστή κοπή μπριγιάν. Μια ακτίνα φωτός (μαύρο βέλος), ανακλάται και επιστρέφει πίσω.


Εδώ βλέπουμε ένα πολύ ρηχά κομμένο μπριγιάν. Έχουμε μεγάλη απώλεια σε λάμψη και επάνω σε ένα χειροποίητο μονόπετρο, ένα τέτοιο μπριγιάν θα γυάλιζε ελάχιστα.


Εδώ βλέπουμε ένα μπριγιάν πολύ βαθιά κομμένο. Ένα χειροποίητο μονόπετρο με τέτοιο διαμάντι θα είχε όχι μόνο μεγάλες απώλειες σε λαμπερότητα, αλλά και αυξημένο κόστος, αφού θα πληρώναμε παραπάνω βάρος.

Ένα μπριγιάν πρέπει να συνοδεύεται με το πιστοποιητικό του. Το πλέον αναγνωρισμένο, αξιόπιστο και αμερόληπτο ινστιτούτο ταυτοποίησης είναι το GIA (Gemological Institute of America). Τα διαμάντια που ελέγχονται στο GIA αποκτούν έναν μοναδικό αριθμό χαραγμένο στο πλάι του (girdle). Ο αριθμός αυτός είναι γραμμένος στο έγγραφο πιστοποιητικό του μπριγιάν. Στα καταστήματα «Μονογυιός 1952» είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί αυτός ο αριθμός χάρη στο ειδικό μικροσκόπιο του γεμμολογικού εργαστηρίου μας. Τέλος ο μοναδικός αυτός αριθμός είναι καταχωρημένος μαζί με τα 4C’s που αφορούν την πέτρα στην βάση δεδομένων του gia.edu και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε την εγκυρότητα του πιστοποιητικού που συνοδεύει το μπριγιάν σας.